VISAN | DEZINSEKCIJA
Naziv štetočine: BUVAVrsta / podvrsta: Pulex iritans (ljudska)Vrsta / podvrsta: Ctenocephalus canis (pseća)Vrsta / podvrsta: Ctenocephalus felis (mačja)Vrsta / podvrsta: Xenopsylla cheopis (buva pacova)
Karakterističan opis: Buve su sitni beskrilni organizmi sa tri para nogu adaptiranih na kretanje među dlakama i skakanje. Usni aparat je prilagođen za bodenje i sisanje krvi. Boja tela je svetlo ili tamno braon boje, celo telo je pokriveno dlačicama. Veličine je od 0,5-5mm
Vreme i način razmnožavanja: Ženka polaže jaja u krzno ili na kožu domaćina, kao i u njihova gnezda (gnezda ptica, glodara, svinjce, kokošinjce, legla pasa i mačaka). U toku razvoja prolaze kroz stadijum larve, lutke i imaga. Celokupan razvoj može da se završi za 4 nedelje. Larve se hrane organskim materijama, kao što su izmet domaćina, sitnim izumrlim insektima, nesvarenom krvlju izbačenom iz odraslih jedinki.Dužina života ženke je od tri meseca do 1,5 godine. Uobičajeno stanište jeste podna prašina.
MERE KONTROLE BUVAZavisno od vrste domaćina na kojima buve perzistiraju, sprovode se i odgovarajuće mere:
  • sanitarno – higijenske
  • individualni tretman
  • tretman staništa
Po sprovođenju individualnog tretmana, obavezno se tretira i stanište.Buve se hrane krvlju domaćina i na mestu ujeda izazivaju svrab i crvenilo i alergijski dermatitis, ređe anemiju. Pored toga, buve su prenosnici velikog broja oboljenja, poput: endemskog tifusa, kuge, miksomatoze, zatim pantljičara, tripanozoma itd. Buve se uglavnom u prostore gde borave ljudi unose preko domaćih ljubimaca.Posebnu opasnost predstavljaju prostori u koje niko nije ulazio duži vremenski period (podrumi, tavani, vikendice, itd), a bili su infestirani buvama. Za kratko vreme (uz povoljne mikorklimatkse uslove) doći će do razvoja velikog boroja “gladnih” buva, koje će napasti prvog potencijalnog domaćina koji uđe u ovakvu prostoriju. Stoga je dobro, preventivno ovakve prostore tretirati protiv buva.Najčešće vrste porodice buva su:
  • Pseća buva (Ctenocephalides canis);
  • Mačija buva (Ctenocephalides felis);
  • Ljudska ili obična buva (Pulexi Irritans).
Iako su ove vrste buva prilagođene jednom domaćinu, u nedostatku primarnih domaćina napadaju i druge vrste sisara ili ptica.Uništavamo buve kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.
Call Now Button