VISAN | ZAŠTITA BILJA
Naziv korova: AMBROZIJA – AMBROSIA ARTEMISIFOLIA
Ambrozija pripada grupi invazivnih korova i jedna je od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi. Od svih polenskih alergija, polen ambrozije je uzrocniku 50-60% slucajeva. U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena, od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima.
Ova biljka je doneta iz Amerike u Evropu, a u Srbiji je prvi put primecena pre otprilike 60 godina.
Naseljava uglavnom zapuštena zemljišta pored pruga, puteva, ograda. Ukoliko se jednom pojavi, a ništa se ne preduzme, tada se širi ogromnom brzinom, obzirom da jedna biljka obrazuje 500-3000 semenki, a semenke zadržavaju klijavost i do 40 godina.
Karakteristican opis: Ambrozija je jednogodišnja biljka, koja u našim uslovima uobicajeno visoka oko 70 cm. Kod nas nice polovinom aprila meseca. Razmnožava se semenom, pa u prirodi uglavnom nalazimo više biljaka na jednom mestu. Koren je vretenast i plitko usaden u tlu, pa se biljka lako može iscupati. Stablo je uspravno, razgranato, žuckasto-zelene boje i obraslo dugim, belim dlacicama. Listovi su perasto deljeni i za stablo vezani na istom clanku jedan naspram drugog. I sa lica i nalicja su zelene boje. Cvetovi su žute boje, sakupljeni u grozdaste cvasti. Cveta i razmnožava se semenom u avgustu i septembru.
Seme može da očuva klijavost u zemljištu i do 40 godina.
KAKO PREPOZNATI AMBROZIJU
Ambrozija je jednogodišnja biljka, koja u našim uslovima uobičajeno visoka oko 70 cm. Kod nas niče polovinom aprila meseca. Razmnožava se semenom, pa u prirodi uglavnom nalazimo više biljaka na jednom mestu. Koren je vretenast i plitko usađen u tlu, pa se biljka lako može isčupati. Stablo je uspravno, razgranato, žućkasto-zelene boje i obraslo dugim, belim dlačicama. Listovi su perasto deljeni i za stablo vezani na istom članku jedan naspram drugog. I sa lica i naličja su zelene boje. Cvetovi su žute boje, sakupljeni u grozdaste cvasti. Cveta i razmnožava se semenom u avgustu i septembru. Seme može da očuva klijavost u zemljištu i do 40 godina.
ALERGENOST
Polenska kijavica je veoma često izazvana polenom ambrozije. Čovek ima osećaj jakog svraba u nosu, kija, često i po deset puta za redom, iz nosa mu curi vodenast sekret.
Konjuktivituis može da se javi samostalno i zajedno sa kijavicom ili opstrukcijom disajnih puteva. Čovek oseća svrab i peckanje u očima čija je sluzokoža crvena. Pojačano je suzenje očiju, a takođe i kapci mogu da budu otečeni.
Atopijska astma je sve češća, posebno kod dece, sa tendecijom porasta broja obolelih. Tegobe su najizraženije u ranim jutarnjim satima, kada se javlja napad otežanog disanja, pri čemu je bolesniku teže da izdahne vazduh, što čini sa vidnim naporom. Udah je kratak i bučan, izdah produžen, a često se čuje i pištanje u grudima. Napad se obično završava kašljem i iskašljavanjem oskudnog ispljuvka.
Alergijski dermatitis se ispoljava svrabom kože i pojavom crvenila, često sa plihovima.
SUZBIJANJE
Pod uspešnim suzbijanjem ambrozije se podrazumeva uništavanje biljke pre nego što uđe u reproduktivnu fazu razvoja, tj. pre nego što proizvede polen koji je alergen i proizvede seme pomoću kojeg se razmnožava. To znači da je pravo vreme suzbijanja ambrozije pre cvetanja biljke (od kraja maja do kraja septembra).
Moguće mere suzbijanja su:

  • Mehaničke (čupanje biljaka iz korena (ako ih je manji broj) i niska kosidba – do 5 cm (efikasna samo ako se ponovi najmanje tri puta na svake tri nedelje).
  • Hemijske (tretiranje biljaka na nepoljoprivrednim površinama totalnim herbicidima).
KAKO SE ZAŠTITI OD POLENA AMBROZIJE?
Treba izbegavati izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati pre podne, kada je najveća koncentracija polena. Držati zatvorene prozore od stana ili automobila ako smo na putovanju, kako polen ne bi ulazio. Slobodno vreme provoditi na mestima gde nema ambrozije. Radove van kuce obavljati neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija polena najmanja, kasno posle podne ili predvece. Preporuka je pranje kose pre spavanja i cesto pranje ruku. Izbegavati pušenje, različite sprejeve (dezodoransi, osveživaci), jer pojačavaju simptome alergije. Ne sušiti odeću ili cipele van kuće i ne izlaziti iz kuće za vreme suvih i vetrovitih dana.
Call Now Button