VISAN | DERATIZACIJA
Naziv štetočine: DOMAĆI KUĆNI MIŠ – MUS MUSCULUS
Lukav i stalno u pokretu.
Karakteristican opis: Miševi su rod glodara a najpoznatija vrsta iz ovog roda su domaci miševi. Osim njih, ovaj rod obuhvata još 37 vrsta od kojih su neki, kao domaci miševi, hemerofili (zavise od covekove okoline), dok su drugi životinje koje žive daleko od ljudi, povuceno, u šumama.Dužina tela domaceg kucnog miša je od 7 do 10 centimetra, a dužina repa od 7 do 10 cm. Težina odraslog domaceg kucnog miša je oko 20 gr. Dlaka mu je na ledima sivo-mrke, a na trbuhu sivo-pepeljaste boje. Domaci kucni miš je svaštojed, ali prednost daje biljnoj hrani.
Vreme i nacin razmnožavanja: Ženke se kote 4 puta godišnje, 8 mladih u leglu, koji polno sazrevaju sa 2,5 meseca, žive u proseku 1,5godina, graviditet traje 20 – 23 dana.
Najčešće živi uz čoveka, zadržava se u kućama: na tavanu, ostavama i magacinima hrane, ambarima, brodskim skladištima, a nisu retki slučajevi da žive i na niskim temperaturama kao što komore za zamrzavanje. Kao i većina glodara miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumraku, ali se mogu sresti i po danu, naročiti ako ih brojčano ima više na nekom području. Miševi se izvor zaraznih bolesti koje se prenose na čoveka.
Call Now Button