VISAN | DERATIZACIJA
Naziv štetočine: SIVI PACOV – RATTUS NORVEGICUS
Sivi pacov je veoma opasan glodar.
Karakterističan opis: Dužina tela sivog pacova je od 40,5 do 47,5 centimetra, uključujući i rep. Težina odrasle ženke je od 400 do 500, a mužjaka od 500 do 700 grama. Pri okotu težina je 4,5 do 5,9 grama, a nakon 100 dana iznosi 200 do 280 grama.Boja dlake mu je na ledjima i bokovima mrko – sive boje svetlija na trbuhu, a dužina dlake je kratka. Medjutim nije retkost da se nadju i primrerci sa svetlosivom, mrkom ili belom bojom dlake. Uho 2,0-2,1 cm kratko, slabo dlakavo, preklopljeno napred dostiže do oka. Zubi mu godišnje narastu do 14 santimetara i zbog toga ima neprestanu potrebu za glodanjem da bi ih trošio.
Vreme i način razmnožavanja: Ženke se kote 3 puta godišnje, 8 mladih u leglu, koji polno sazrevaju sa 3 meseca starosti, žive oko 3 – 4 godine, graviditet traje 22 – 24 dana. Jedan par teoretski može za godinu dana da da 15000 jedinki.
Sivi pacov je veoma inteligentna životinja, tako da prilikom uzimanja nepoznate hrane prvo je proba najstarija jedinka pa tek, ukoliko je hrana bezbedna, uzimaju je i ostali. Iz tog razloga pripremljeni mamci moraju da imaju odloženo dejstvo od nekoliko dana.
Za sedam dana može da pređe 80 kilometara, a iz mesta može da skoči jedan metar u vis. Živi u zajednici, stvara čopore i pretežno je aktivan u toku noći. Dužina života ovog pacova iznosi tri, a najviše sedam godina.
Mesto zadržavanja je svuda gde ima hrane, truleži i nečistoće.
Call Now Button