VISAN | DEZINSEKCIJA
Naziv štetočine: BUBAŠVABAVrsta / podvrsta: Smeđa bubašvaba-buba rus (Blattella germanica L)Vrsta / podvrsta: Crna bubašvaba (Blatta orientalis L.)
Karakterističan opis: Smeđa bubašvaba ima telo svetlosmeđe boje. Dužine tela je 10 – 15 mm, za upola manja od crne bubašvabe. Dorzalno na prednjem delu toraksa nalaze se tamne uzdužne pruge. Oči su krupne i složene, blago izbočene. Antene su dugačke, čekinjaste, često se sastoje od stotinu članaka. Usni aparat prilagođen je za grickanje. Mlađi oblici nemaju krila, a kod starijih su krila razvijena i služe samo za skakanje sa visine. Polni dimorfizam je jasno izražen.Crna bubašvaba je tamno braon boje, ovalno i jako spljoštenog oblika. Veličina tela odrasle ženke je između 18 – 30 mm, a mužjaka između 20 – 25 mm. Glava je trouglasta, noge podešene za trčanje, prvi par najkraći a zadnji je najduži. Mužjak ima razvijena krila koja pokrivaju dve trećine abdomaena, ali ne može da leti. Kod ženke krila su zakržljala.
Vreme i način razmnožavanja: Razmnožavaju se gametogenezom. Ženka polaže jaja u ooteke. Broj jaja u ootekama varira zavisno od vrste i individua. Kod smeđe bubašvabe broj jaja u ooteci se kreće između 17 i 56, a kod crne bubašvabe je 16. Crna bubašvaba u toku svog života položi 18 ooteka. Ženke nose ooteke neko vreme (zavisno od vrste i uslova sredine) kada se pile larve koje su po izgledu slične imagu, samo su manje i bez krila. Larve smeđe bubašvabe se presvlače 4 puta, a crne bubašvabe 7 puta. Postembrionalni razvoj kod smeđe bubašvabe traje 4 – 8 meseci, a kod crne bubašvabe 7,5 – 12 mesci.
Bubašvabe ne pričinjavaju naročitu materijalnu štetu, i ako mogu da oštete tekstil, papir, knjige i slično. Jedu sve od suvih i svežih biljnih i životinjskih ostataka. Glavne štete nanose time, što svojim prisustvom, svojim presvlakama i izmetima zagadjuju prehrambene proizvode i prostorije u kojima žive ljudi. U potrazi za hranom prelaze iz stana u stan, iz zgrade u zgradu i tom prilikom mogu prenositi zarazne bolesti. Kao prenosioci bolesti od naročitog značaja u bolnicama gde u traganju za hranom, a i prilikom same ishrane dolaze u dodir sa visoko infektivnim agensima. Pored toga bubašvabe ostavljaju i neprijatan miris na proizvodima sa kojima dolaze u dodir.Uništavamo bubašvabe i bubaruse kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.
Call Now Button