VISAN | DEZINSEKCIJA
Naziv štetočine: MUVA– Complex domestica (domestica, vicina i nebulo)Vrsta / podvrsta: Domaća muva – Musca domestica
Karakterističan opis: Odrasle jedinke su sive boje, veće od pola centimetra, na leđnoj strani imaju četiri uzdužne pruge. Celo telo je pokriveno dlačicama. Ima dobro razvijena krila (membranozna), koja ih čine dobrim letačem. Abdomen je jasno segmentiran. Usni aparat prilagođen načinu uzimanja hrane (lizanjem i srkanjem rastvorenih hranljivih materija).Crna bubašvaba je tamno braon boje, ovalno i jako spljoštenog oblika. Veličina tela odrasle ženke je između 18 – 30 mm, a mužjaka između 20 – 25 mm. Glava je trouglasta, noge podešene za trčanje, prvi par najkraći a zadnji je najduži. Mužjak ima razvijena krila koja pokrivaju dve trećine abdomaena, ali ne može da leti. Kod ženke krila su zakržljala.
Vreme i način razmnožavanja: Oplođena ženka polaže jaja u đubrištu različitih vrsta. Broj jaja varira od 120 do 900. Brzina piljenja i transformacija kroz stadijume zavisi od temerature relativne vlažnosti sredine. Muva prolazi kroz potpunu metamorfozu. Iz jajase pile larve koje se dva puta presvlače. U optimalnim uslovima razvoj larvi se odvija u temperaturnom opsegu od 12 do 420 C) ovaj stadijum traje 3 – 4 dana. Sledeći stadijum je stadijum lutke koji traje 3 do 5 dana, a onda prelazi u odraslu formu. Mlada tek ispiljena muva počinje da se hrani između 12 i 24 h od piljenja.
Muve svojim prisusutvom prljaju i zagadjuju razne životne namirnice bilo u prodajnim objektima, magacinima ili stambenim prostorijama. Ipak najveću opasnost predstavljaju kao prenosioci raznih zaraznih bolesti, jer su vrlo pokretne i dolaze u kontakt sa raznim materijama. Zbog svega ovoga njihovom suzbijanju treba uvek pristupiti ozbiljno na svakom mestu gde se masovno pojave.Uništavamo muve kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.
Call Now Button