VISAN | DEZINSEKCIJA
Naziv štetočine: STENICEVrsta / podvrsta: Stenice (Cimex  lectularis)
Karakterističan opis: Insekt sa zakržljalim (rudimentiranim) krilima, ovalnog  oblika tela, veličine  4-5 mm, širine 3 mm. Glava im je mala uglasta, slabo pokretna. Usni aparat je prilagođen za bodenje i sisanje krvi.Noge su građene iz šest člančića, a trbuh od osam segmenata i širi je od grudi. Na trbuhu sa donje strane nalaze se otvori mirisnih žlezda koje luče sekret karakterističnog mirisa na cijanovodonik. Boja tela je svetlosmeđa. U toku dana se  skrivaju u šupljinama stana (okviri vrata i prozora, rupe  od eksera, iza zidnih slika, ogledala, nameštaja,  šupljina  instalacija, itd.)
Hranjenje: Žrtve napadaju uglavnom noću privučene toplotom zaspalog čoveka. Napadaju otkrivene delove tela, falange prstiju ruku i nogu. Ubod čovek u početku ne oseća, tek nakon par minuta ili već kad se nasisana stenica povuče. Sisanje krvi traje 10 – 15 minuta, nakon čega telo uveća 5 – 6 puta. Po hranjenju na posteljini ostaju karakteristični krvavi tragovi (MRLJE) . Na mestu uboda čovek oseća bol, svrab i pojavljuje se papula okružena crvenom zonom. Sekret pljuvačnih žlezda deluje toksično i dovodi do alergijskih reakcija…
Uništavanje stenica je složen proces koji zahteva tretman pesticidima kao i mehaničke mere poput usisavanja, termičkog tretmana itd. Poseban problem predstavlja činjenica da su stenice tokom godina razvile rezistentnost na određene pesticide.Uništavamo stenice kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.
Call Now Button