VISAN | DEZINSEKCIJA
Naziv štetočine: STRŠLJENVrsta / podvrsta: Stršljen (Vespa crabro)
Karakterističan opis: Matica je velika do 35 mm, radilica između 18 i 25 mm, dok trut naraste između 21 i 28 mm.
Vreme i način razmnožavanja: Svake godine u proleće, oplođena ženka koja je jedina iz prošlogodišnjeg društva prezimila u skloništu, gradi novo gnezdo i nikada ne useljava u staro, prošlogodišnje. Gnezda obično grade na zaštićenim mestima, pod krovovima, na tavanima, u šupama, u šupljim stablima, veličine saća od nekoliko spratova. Ćelije saća okrenute su prema dole. Sve to omotaju s više listova poput papira tankim, prožvakanim celuloznim materijalom.
UBOD PČELE, OSE i STRŠLJENAVećina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov koji bi neposredno pri ubodu ugrozio život čoveka. Najčešći ubodi su od pčele, ose, stršljena i komarca, a na mestu uboda se javlja samo otok i bol, a kasnije svrab. Međutim, ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja insekata (roj) mogu se pojaviti znaci trovanja sa oštećenjem nervnog sistema. U teškim slučajevima može doći i do smrti. Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije.
Pčela napada samo kada je ugrožena, i pri tom gubi žaoku i umire. Osa isto kao i pčela, bode samo u odbrani. Stršljen napada retko u samoodbrani, ili kada brani svoje gnezdo. Stršljen ima veću žaoku nego osa, i iz tog razloga i više boli.
Uništavamo stršljene kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.
Call Now Button