VISAN | DEZINSEKCIJA
Naziv štetočine: MRAVIVrsta / podvrsta: Žuti mrav (Monomorium pharaonis)
Karakterističan opis: Žuti mravi su sitni insekti veličine od 1,5 do 4,0 mm. Boja tela varira od žute do crvene. Radnici nemaju krila ali imaju dobro razvijen usni aparat za uzimanje i drobljenje hrane, odbranu i proširenje gnezda. Kraljice su duge oko 4 mm i imaju krila kao i mužjaci.Crna bubašvaba je tamno braon boje, ovalno i jako spljoštenog oblika. Veličina tela odrasle ženke je između 18 – 30 mm, a mužjaka između 20 – 25 mm. Glava je trouglasta, noge podešene za trčanje, prvi par najkraći a zadnji je najduži. Mužjak ima razvijena krila koja pokrivaju dve trećine abdomaena, ali ne može da leti. Kod ženke krila su zakržljala.
Vreme i način razmnožavanja: Mravi su socijalni insekti koji formiraju kolonije sa kastinskom organizacijom radilica, mužjaka i ženki (matica). Dužina života predstavnika pojedinih kasti je različita. Radilice žive oko 2 meseca. Mužjaci uginu nakon oplodnje ženke. Nakon parenja ženka polaže jaja. U toku života ženka položi oko 300 jaja.
Svojim prisustvom ne prenose bolesti,ali vrše kontaminacuju hrane izmetom i sekretom.
Svojim prisustvom ne prenose bolesti,ali vrše kontaminacuju hrane izmetom i sekretom.Žutih mrava je i ranije bilo u našoj zemlji, ali je do njihovog naglog širenja došlo usled izgradnje sve većeg broja stambenih zgrada ili čitavih naselja sa centralnim grejanjem. U stambenim zgradama mravi radnici se najčešće primećuju u kuhinjama, ostavama i kupatilima. Do ovih prostorija pronalaze razne puteve kroz zidove i pod. Dovoljne su i najmanje pukotine i šupljine da bi mravi normalno mogli da se kreću. Putevi njihovog kretanja su najčešće duž električnih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija i cevi za centralno grejanje, mogu se pojaviti ispod prekidača za struju, pored izvoda kablova struje za aparate u domaćinstvu, pored slavina za vodu itd. U traganju za hranom dospevaju svuda. Uvlače se u fijoke stolova i ormara, ulaze u viseće police, ulaze čak i ufrižidere.Uništavamo žute mrave kvalitetno i brzo, proverenim metodama i najboljim uvoznim ekološim preparatima bez boje i mirisa, potpuno neškodljivim za ljude i životinje.
Call Now Button