VISAN | DEZINSEKCIJA
DEZINSEKCIJA PREDSTAVLJA SKUP MERA I POSTUPAKA ZA UNIŠTAVANJE INSEKATA IZVORA ZARAZNIH BOLESTI,KAO I DRUGIH ŠTETNIH INSEKATA OD MEDICINSKOG I HIGIJENSKOG ZNAČAJA. ZNAČAJ DEZINSEKCIJE OGLEDA SE U SPREČAVANJU I SUZBIJANJU ZARAZNIH BOLESTI.
Zavisno od mesta pričinjavanja štete možemo razlikovati suzbijanje insekata u poljoprivredi , šumarstvu, skladištima, domaćinstvima, veterini, higijeni i medicini. U različitim vrstama objekata dominiraju različite vrste štetočina koje su prenosioci uzročnika oboljenja ljudi i životinja, uzročnici materijalnih šteta kao i one koje svojim prisustvom uznemiravaju ljude i životinje.Utvrđivanjem prisustva problema, identifikovanjem vrste štetočina i infestacije vrši se odabir metode, preparata i opreme za njihovo suzbijanje. Za dezinsekciju kuhinja, proizvodnju, skladišta i pripremu hrane, prodavnica, zdravstvenih ustanova, ugostiteljskim objektima, javnim zgradama i objektima slične namene primenjujemo meru Dezinsekcija zatvorenih prostora – koju sprovodimo metodom postavljanja gelova, vlažne aplikacije ručnim ili motornim prskalicama, kao i hladnim ili toplim zamagljivanjem (raspršivačima i zamagljivačima). Dezinsekciju zatvorenih prostora obavljamo preparatima koji su pogodni za primenu u javnoj higijeni, nemaju štetno dejstvo na ljude i životinje, ne mogu izazvati alergije niti druge negativne reakcije i poseduju dozvole ministarstva zdravlja, ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine, kao i agencije za hemikalije za upotrebu. Dezinsekcija otvorenih prostora – sprovodi se aplikacijom insekticida samo motornim prskalicama ili toplim zamagljivanjem posebnim uređajima za tu namenu.
Metode dezinsekcije mogu se podeliti na:
  • mehaničku
  • fizičku
  • biološku
  • hemijsku
U urbanim sredinama, najviše problema izazivaju bubašvabe, mravi, stenice i ostala kućna gamad koji se zbog stalnih izvora hrane pojavljuju i bivaju česti stanovnici našeg područja, uspešna borba se ne može zamisliti bez poznavanja osnova biologije insekata koji najčešće učestvuju u prenošenju uzročnika zaraznih bolesti. Pre dezinsekcije vršimo inspekciju kako bi stekli uvid u higijensko stanje objekta,brojnost insekata i njihove puteve kretanja.
Dezinsekciju efikasno sprovodimo metodama prskanja i geliranja savremenim ekološkim preparatima, nezagajući životnu okolinu i vodeći računa o zdravlju vaše dece i kućnih ljubimaca.
Call Now Button